Lagertechniek informatie

LAGERTECHNIEK

Wat is lagertechniek?

​Zonder lagertechniek bewegen machines niet. Elk bewegend systeem, of het nu biologisch of mechanisch is, heeft delen die ten opzichte van elkaar bewegen. Bij beweging krijgt u altijd te maken met wrijving. Is de wrijving te groot, dan kan het systeem na verloop van tijd slijten en vastlopen. In uw lichaam zorgen uw gewrichten voor probleemloze bewegingen, waarbij wrijving en slijtage tot een minimum gereduceerd is. Bij het ontwerpen van mechanische systemen maken we doorgaans gebruik van lagertechniek.

Lagertechniek, een cruciale uitvinding

Onze voorouders transporteerden zware stenen over rollende boomstammen. In feite is dit een hele vroege toepassing van lagertechniek. De Romeinen kenden houten kogellagers en geniale uitvinders zoals Leonardo da Vinci en Galileo Galileï beschreven ook lagerprincipes. Het duurde tot het einde van de 18e eeuw voordat lagersystemen zoals we die nu nog gebruiken, werden ontwikkeld. De wereld is sindsdien nooit meer hetzelfde geweest. Wat een lager doet, is het verminderen van weerstand tussen bewegende delen. Afhankelijk van de bewegingsrichting van de diverse delen, worden verschillende vormen lagers gebruikt. Als lagertechniek op de juiste wijze wordt ingezet, werken machines vele malen sneller, ondervinden ze veel minder slijtage en gaat er geen energie verloren door wrijvingswarmte. Zonder lagertechniek zijn de hoge prestaties die we van onze huidige machines verlangen, in feite onmogelijk.

Diverse uitvoeringen in lagertechniek

Een van de bekendste typen lagers is de kogellager. Tussen een binnen- en buitenring bevinden zich een aantal rollende kogels. Doordat deze kogels draaien, voorkomen ze dat de bewegende machinedelen slijten en vastlopen. Een kogellager is echter niet wrijvingsvrij. Het heeft altijd vet of smeerolie nodig voor een optimale werking. Kogellagers worden veel gebruikt bij draaiende bewegingen. Het is de bekendste verschijningsvorm van een rollend lager. Een ander voorbeeld van een rollend lager is de naaldlager. Hier zijn het kleine rollende cilinders die het werk doen. Een naaldlager gebruikt u als u een hogere belasting nodig heeft. U levert echter wel in op snelheid.

Het principe van een glijlager is heel basaal. Een glijlager bestaat uit een cilinder waarin een as roteert. Door die rotatie zal wrijvingswarmte ontstaan, waarna slijtage onherroepelijk optreedt. Door voldoende smering te geven, is dit te voorkomen en werkt dit type lager bijzonder goed. Glijlagers zijn eenvoudig in opzet en toepassing en zijn in staat om grotere lasten op te nemen dan rollagers. Wij hebben ons volledig toegelegd op de vervaardiging van glijlagers en bieden een groot assortiment droogsmeerlagers en water-gedragen lagers. In glijlagers treedt vaak stick-slip op, een weerstandsdrempel die overwonnen moet worden om tot glijden te komen. Door de toepassing van de juiste glijmaterialen en het correcte tegenloopmateriaal kan een optimaal glijdende omstandigheid gecreëerd worden. Het is van groot belang dat hierbij de juiste hardheidsverschillen tussen de bewegende delen worden toegepast. Wij bieden advies bij de het bepalen van deze keuzen.

Kühne Industrie en lagertechniek.

Als marktleider op het gebied van glijlagertechniek kan Kühne industrie u op diverse manieren helpen. U leest alles over deze mogelijkheden op deze pagina over lagertechniek.

Meer informatie over lagertechniek

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van onze glijlagertechniek of heeft u vragen over andere producten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via: info@kuhne-industrie.nl of het contactformulier. Wij zijn u graag van dienst.

Ga direct naar de productpagina's

Composiet lagertechniek

Stel ons een vraag

Je bericht is succesvol verzonden
Er ging iets mis, probeer het later opnieuw
Contact informatie

Gildenstraat 11B
3861 RG Nijkerk
The Netherlands

+31 (0)85 4874800

info@kuhne-industrie.nl

Samen voor techniek